..::It's Me::..

Followers

Wednesday, August 29, 2007

chatting

couple days ago, i chat wit my bro who is juz went to egypt last sat....glad to hear that he has arrive sound n safely..well, that is d 1st chatting wit him since he arrive..he said they haven't install any internet services yet bt d cc is juz in front of his apt...RM0.50 per hour...can't believed it...sooo cheap...if here, maybe RM2/3 per hour i think...things there cheaper there than here..such as, gas drinks (1.5 L) juz cost bout RM1, extension 10 sockets only RM10, 6 pieces of roti arab cost only RM0.50...it's only sum of i know....wow, comparing the prices in our money, it is considered cheap...

well, the time diff is only 5 hours...they will start their 1st lecture in a few weeks i guest...he said that they will celebrate 50th merdeka anniversary at Malaysia's embassy...i hope he's doing fine over there....

~tata~

Sunday, August 26, 2007

KLIA

this is at d KLIA sending my bro to egypt to further studies...going to miss him a lot...6 tahun tu xlama...pejam celik pejam celik...dah 6 tahun...hope so...i know he can and i will alwaiz pray for his success in watever he's doing...He is in d middle wearing coat n blue shirt

Reciting doa for safe journey...InsyaAllah

~Our Brand New Home Sweet Home~

look at our new home sweet home at Taman Tasik Prima Puchong...dah boleh pindah but then we must counts every single things before moving...mybe by d end of next year InsyaAllah...this hse quite big...can't wait to move here...hehehehe

Living Room

View from living room to the kitchen n stair

My Family n my grandmom (mom took this pic)

Me n ma sis at d porch

Our hse no....

Friday, August 24, 2007

Doa Untuk Seorang Kekasih....

Bismillahirahmanirahim…

Ya Allah,

Seandainya telah Engkau catatkan

Dia milikku, tercipta buatku

Satukanlah hatinya dan hatiku

Titipkanlah kemesraan antara kami agar kebahagiaan itu abadi

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihani…

Seiringkanlah kami melayari hidup ini

Kesetiaan yang sejahtera dan abadi

Maka jodohkanlah kami.

Ya Allah Yang Tercinta,

Pasrahkanlah aku dengan takdirMu

Sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengetahui

Segala yang terbaik buat hambaMu ini…

Tetapi Ya Allah,

Seandainya telah Engkau takdirkan

Dia bukan milikku

Bawalah dia jauh dari pandanganku

Luputkanlah dia dari ingatanku

Hapuskanlah perasaanku terhadapnya

Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti,

Berikanlah aku kekuatan

Menolak bayangannya jauh ke dada langit

Hilang bersama senja yang merah

Agarku sentiasa tenang walaupun tanpa bersama dengannya

Maka kurniakanlah padaku seorang pasangan yang beriman

Meskipun tak akan sama dengan dirinya

Dan kurniakanlah juga padanya seorang insan yang lebih baik dari diriku

Agar aku dan dia

Sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai

Dan kurniakanlah pada kami keturunan yang soleh dan solehah

Ya Allah Ya Tuhanku,

Jika benar cinta itu suci, ia akan datang dengan sendirinya

Tetapi jika ia pergi dan tak berkunjung lagi

Maka anggaplah cinta itu memang tidak wujud dari awal lagi

Ya Allah,

Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat

Dan peliharalah kami dari azab api neraka

Amin…amin Ya Rabbal A’lamin…

ADAM

Adam..... Maafkan aku jika coretan ini
memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah
Hawa, temanmu yang kau pinta semasa
kesunyian di syurga dahulu.

Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.
Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku
sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau
terpesong dari landasan, kerana aku buruan
syaitan.

Adam... Maha suci Allah yang mentakdirkan
kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu di
akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah
dalam urusanNya Jika bilangan kaummu
mengatasai kaumku nescaya merahlah dunia
kerana darah manusia, kacau-bilaulah suasana,
Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.

Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan
Qabil sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun
jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang
Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari
satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam... Bukan kerana ramainya isterimu yang
membimbangkan aku. Bukan kerana sedikitnya
bilanganmu yang merunsingkan aku. Tapi... aku
risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu.
Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti
tunduk ketika menjadi isterimu.

Namun... terasa berat pula untukku meyatakan isi
perkara.

Adam... Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada
ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah
menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi
amanah untuk mendidik aku, kau diberi
tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan
mengawasi aku agar sentiasa didalam redha
Tuhanku dan Tuhanmu.

Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah
terjadi pada kaumku kini, aku dan kaumku telah
ramai menderhakaimu. Ramai yang telah
menyimpang dari jalan yang ditetapkan Asalnya
Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah. Di
jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan
tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah
seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki
sampai hujung rambut.

Tapi.. realitinya kini, Hawa telah lebih dari
sepatutnya.

Adam... Mengapa kau biarkan aku begini? Aku
jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu.
Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi
sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka
menguruskan hal negara, aku ke hutan memikul
senjata. Padahal, kau duduk saja. Ada diantara
kau yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan
saja aku panjat tangga di pejabat bomba, kainku
tinggi menyingsing peha mengamankan negara.
Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?
Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?


Adam... Marahkah kau jika kukatakan andainya
Hawa terpesong, maka Adam yang patut
tanggung! Kenapa? Mengapa begitu ADAM? Ya!
Ramai orang berkata jika anak jahat emak-bapak
tak pandai didik, jika murid bodoh, guru yang tidak
pandai mengajar! Adam kau selalu berkata, Hawa
memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah
makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang
dhaif ini Adam, seharusnya kau tanya dirimu,
apakah didikanmu terhadapku sama seperti
didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-
isterinya? Adakah Adam melayani Hawa sama
seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?
Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan
contoh terhadap kaum Hawa?


Adam... Kau sebenarnya imam dan aku adalah
makmummu, aku adalah pengikut-pengikutmu
kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka
benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku. Kau
punya kelebihan akal manakala aku kelebihan
nafsu.

Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku...akalku
satu nafsuku beribu! Dari itu Adam....pimpinlah
tanganku, kerana aku sering lupa, lalai dan alpa,
sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan
kuncu-kuncunya.

Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah,
perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari
Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah ruh
jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi
mujahidah kekasih Allah.


Adam... Andainya kau masih lalai dan alpa dengan
karenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah
para sahabat, masih gentar mencegah mungkar,
maka kita tunggu dan lihatlah, dunia ini akan
hancur bila kaumku yang akan memerintah.
Malulah engkau Adam, malulah engkau pada
dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang engkau
agungkan itu...


..NiQue..

Thursday, August 23, 2007

juz came back

well, we all juz came back from k'tan a few days ago (last tues)....kitrg blk pun utk solat hajat utk adik lelaki yg nk smbg blaja medic di mesir (univ mansoura)...d pic on d left is my bro wearing red t-shirt who is going to egypt this sunday (his flight is on 26/8/07 at 12.40 am)...d rest is d pict on d night for d solat hajat night...


Friday, August 17, 2007

BaLik KeLanTan

yes..yes...yes...dh lama xblk kampung kt klate la mana lg....mula2 tu nk blk esok (sabtu; 18/8/07) - ari rabu (22/8/07) tp tiba2 lak ada exam apa2 ntah ngan SPA...ibu suh pergi...terpaksa blk awal satu ari dr yg dicadangkan....xbestnye, xle blk lame2...lau leh nk stay lame tp adik yg kedua (fareez) nk g mesir sambung blaja ijazah 26/8/07....hmmmm, nmpk gayanye sume plan kena tukar....xkan xnk antar adik sendiri lak kan....hehehe...

~Gov Exam~

well, juz now, mommy call n asked me to check spa website..oh no, another boring gov exams on 22nd august 2007 (peperiksaan khas 14 jaw)...asik exam jerr...dpt nyer x lgsg....sumtme, dunno what criteria they're looking for....intrvw, exams, but get nothing....saje nk menyusahkan org....like 1 of my frens, dh lulus exam PTD n dh g accessment...n then dpt past utk g intrvw....last2, xlulus intrvw...exam took 1 whole day n the accsmnt took anther 3 whole days...n 1 day for d intrvw, what a waste of 5 days but get nothing...sucks!!!at least people who already past for d accsmnt should already got the job n the intrvw is juz d formality to know who we are...n then if u want dat position, hv to go through all this all over again.....!!!isn't dat sucks!!!

so bored...!!!

wat a life rite now.....sooo bored...doing nothing...going no where...do d same chores every single day...oh my, i juz want something extraordinary happen in my life...somethin' that would change evrythn'....but, wat was it????i dunno....

From yesterday, we learned for today, and today we prepared for tomorrow

Because yesterday has already passed, and today surely doesn’t promise a successful day

And tomorrow will decide our future if we are prepared today!!!

Every roses has its thorn!

So remember, nobody is PERFECT…!!!