..::It's Me::..

Followers

Tuesday, December 25, 2007

Been Left Alone Again

oh no, i've been left alone again in dis hse...last wed, we all bertolak from subang to k'tan for raya haji at 4 am in d morning...konvoi 3 buah kete...sebab banjir n tanah runtuh kat gua musang, we all kena blk through t'ganu...n it took us 12 hours to arrive at our destination....it's not bcoz jln jam or banjir but too many distractions....tau2 je la bila berkonvoi ni...asik berhenti jer...pastu bila sampai kuala t'ganu, berhenti lg mkn kepok losong 007 (yg famous kat t'ganu tu)....

n then, from KT, we all lencong lak ke besut tuk mkn tgh hari kat umah keluarga umi (mak mertua pkck).....after lunch kat sana, baru we all bertolak to KB tru tok bali...quite exhausted (lama sgt duk lam kete)....

tuk raya haji ni, we all korban 1 ekor lembu...lembu tu act jinak tp masa nk ikat kaki lembu ngan tali, suddenly, dia ganas n liar sampaikan tali hidung dia leh tercabut...berdarah....it takes a while gak la tuk ikat lembu tu....masa proses nk asingkan daging tuk sedekah kat org, my mom n umi bengang sbb ayah n ayahme aka walid (hehehe) tdo keletihan kat ruang tamu umah...puas kejutkan diorg suh tolong tp diorg wat tak tau jerr....tu yg ibu n umi bengang sgt2...nasib baik la masa proses asingkan daging kpd 7 bhgn tu diorg tolong...lau x, mesti diorg bengang gle...kuikuikui...

yg bestnye, mlm tu kitorg g umah tok sedara kat pulau panjang mkn barbecue daging korban...byk sgt mknn...ish....mcm mana la bdn x naik...kejenye asik mkn jerr....kena lak skang ni cuti sekolah, ramai la yg buat mcm2 majlis, kenduri kahwin la, akikah la n mcm2 lg la...tu yg asik mkn jerrr....

tp yg nak citer sbnrnye adalah diriku ditinggalkan keseorangan sekali lagi sbb diorg sume smbg cuti smp new year...dr k'tan, diorg smbg holiday kat taiping n dr taiping bertolak g pulau pinang lak...i lak kena blk awal coz cuti xde.....ari isnin be4 krismas kena kerja, so terpaksa la blk ngan ayahsu naik firefly....lama lak tu kena tinggal sorang....smp diorg blk ari jumaat ni...tu pun rasanye ibu n ayah blk sbb d next day nk antar my bro g plkn...lau bukan sbb tu, rasenye maybe kena tinggal sorang smp nest week...bengang tul....diorg best jerr g holiday, kiter kat cni kena keje...dh xder nk wat pe masa krimas, jawabnye, i kerja la gak...at least kat off tu ramai la org skit....bukannye wat kerja sgt pun, cit cat jer lebih...hehehe...maaf bos, i mkn gaji buta hari ni....well, nk wat camne lg, nk or xnk, still kena duk sorang....tp ok la, berpesta lampu n memaksimumkan penggunaan elektrik...hehehe...cian ayah nk kena byr extra cas bulan ni...xpe la kan ayah, sekali sekala..kuikuikui...

k la...pjg sgt dh ni...think i sign off now...

Sunday, November 25, 2007

~have no time~

hi again.....it's been a while since i last wrote in dis blog...well, lots of things happen juz don't hv time anymore to jot smthing down here....since, i'm working and there's lots of works there, i juz don hv any mood when at home...TIRED....

well, dis week, i've been left alone while my famili went to t'ganu for a wedding...i'm not be able to follow as i'm working n on saturday i've department sport track events at stadium mini bukit jalil...know what...i've won 1st runner up for 200m for women...hehehe...rupanye, i'm still berbisa lam tracks events even though dh lama stop practice...but then, abis sume sendi2 sakit....aduisss....

...i think i'm signing off now...

Sunday, October 28, 2007

Hari Raya

ari ni ari yg ke-16 beraya....wow, raya ari tu best gle...xputus-putus owg dtg dr raya pertama sampailah raya ke-3....ari raya pertama, kitrg masak nasi dagang, raya ke-2, sate n raya ke-3 buat roti jala....penat tu mmg la penat tp berbaloi bila sume makanan tu habis...rasanye thn ni adalah raya yg plg best walaupun raya di kl.....ramai gak la sedara mara yg dtg coz ramai yg xblk klate....lgpun lau blk, jam gle...pjlnn yg selalunye lam 6-8 jam jd 14-15 jam....xke haru jadinye....kihkihkih...

antara sedara2 n tetamu yg dtg pada hari raya...



seminggu sebelum hari raya kitrg g umah mama utk buat biskut raya....mmg happening walaupun tgh pose masa tu...kitrg wat biskut gajus n biskut sarang semut...
suasana masa buat biskut raya ari tu...meriah..

Thursday, October 11, 2007

yes....nak raya dah...!!

ye..ye...tinggal 2 hari je lg utk pose tmasuk ari ni...wah, sedihnye ramadhan dh nk abis...yes, juz received msg from ma cousin, diorg dh baru bertolak dr k'tan....lam kul 7 am...maybe lam kul 2 / 3 smpai cni...insyaAllah...nnt nk kena amik diorg kat tol gombak...if let my grandpa drive kat kl ni without anybody fetching them, alamaknye diorg mgkn bkk pose tgh jln...almaklumlah, org tua mana tau jln2 kat kl ni...dh la byk jln baru n berlapis-lapis lak tu....hehehehe....

rasanye, dh xde idea nk citer apa...gonna be busy preparing food utk ari raya nnt...

~signing of now~

Monday, October 1, 2007

it's been a while

wow, it's been a while i stop writing in ma blog...it's not bcoz i forgot or else...it just dat i'm not in a mood to write in this blog in dat particular time..n when i have ma mood, i'm not infront of ma comp....so, i end up writing nothing...hehehehe...

well, it's oct already...nothing much happen in sept juz 5 of 7 members in ma family having their birthday in sept...however, no suprise party for them as we're in d fasting month...save ma money...hehehe...it's ma mom, dad, cit (2nd bro), aisyah (sis) n farisya (youngest) birthday...hope they have their wishes n dreams comes true for the year ahead...

wat i hate today is dat astro has change their channels n i'm having difficulties to remember all those new channels n i've to browse all channels to find d one i'm looking for...huhuhuhu....well it will take time to remember as now each channels have 3 numbers to remember...

aidilfitri will approach in 12 days n we all will celebrating raya in KL dis year n d best part is when tokwan n tokwandi will come all d way from k'tan to celebrate with us rite here at our home..it's kinda weird as we are all supposed to 'balik kampung' instead of asking them to come n celebrate here with us...huhuhu...actually, mom n dad plan to celebrate here as my 2nd bro will be facing SPM exam dis year...n for additional reasons why my grandparents celebrating raya with us is dat, my uncle (ayahsu - ma mother's youngest bro) is not here as he is now in new zealand for his master n PHD in ...... (dunno wat course he took but somthing related to surgery in dentistry)....n my another uncle (ayahman - ma mom's bro), he's still not sure where he will celebrate raya as dis year as he's absolutely bz with works n alwaiz fly in n out to bangkok for his project overthere...ma cousins (ma uncle's sons n daughters which lives wit ma grandparents will celebrating raya with their mom in kajang...so, plus minus everything, it end up nobody from ma family ( i mean from ma mom's side) will go to k'tan n it leave only ma grandparents...i'm not going to let d two of them celebrate raya without us as d hse which is full with ma cousins before will be completely soulless when ma cousins come here so i asked them to come n join us here....they will be here 2 days before raya...i can't wait for dat day to come as i know ma grandmom is d best chef in d world...huhuhuhu

i think i sign off now...

Wednesday, August 29, 2007

chatting

couple days ago, i chat wit my bro who is juz went to egypt last sat....glad to hear that he has arrive sound n safely..well, that is d 1st chatting wit him since he arrive..he said they haven't install any internet services yet bt d cc is juz in front of his apt...RM0.50 per hour...can't believed it...sooo cheap...if here, maybe RM2/3 per hour i think...things there cheaper there than here..such as, gas drinks (1.5 L) juz cost bout RM1, extension 10 sockets only RM10, 6 pieces of roti arab cost only RM0.50...it's only sum of i know....wow, comparing the prices in our money, it is considered cheap...

well, the time diff is only 5 hours...they will start their 1st lecture in a few weeks i guest...he said that they will celebrate 50th merdeka anniversary at Malaysia's embassy...i hope he's doing fine over there....

~tata~

Sunday, August 26, 2007

KLIA

this is at d KLIA sending my bro to egypt to further studies...going to miss him a lot...6 tahun tu xlama...pejam celik pejam celik...dah 6 tahun...hope so...i know he can and i will alwaiz pray for his success in watever he's doing...He is in d middle wearing coat n blue shirt

Reciting doa for safe journey...InsyaAllah

~Our Brand New Home Sweet Home~

look at our new home sweet home at Taman Tasik Prima Puchong...dah boleh pindah but then we must counts every single things before moving...mybe by d end of next year InsyaAllah...this hse quite big...can't wait to move here...hehehehe

Living Room

View from living room to the kitchen n stair

My Family n my grandmom (mom took this pic)

Me n ma sis at d porch

Our hse no....

Friday, August 24, 2007

Doa Untuk Seorang Kekasih....

Bismillahirahmanirahim…

Ya Allah,

Seandainya telah Engkau catatkan

Dia milikku, tercipta buatku

Satukanlah hatinya dan hatiku

Titipkanlah kemesraan antara kami agar kebahagiaan itu abadi

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihani…

Seiringkanlah kami melayari hidup ini

Kesetiaan yang sejahtera dan abadi

Maka jodohkanlah kami.

Ya Allah Yang Tercinta,

Pasrahkanlah aku dengan takdirMu

Sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengetahui

Segala yang terbaik buat hambaMu ini…

Tetapi Ya Allah,

Seandainya telah Engkau takdirkan

Dia bukan milikku

Bawalah dia jauh dari pandanganku

Luputkanlah dia dari ingatanku

Hapuskanlah perasaanku terhadapnya

Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti,

Berikanlah aku kekuatan

Menolak bayangannya jauh ke dada langit

Hilang bersama senja yang merah

Agarku sentiasa tenang walaupun tanpa bersama dengannya

Maka kurniakanlah padaku seorang pasangan yang beriman

Meskipun tak akan sama dengan dirinya

Dan kurniakanlah juga padanya seorang insan yang lebih baik dari diriku

Agar aku dan dia

Sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai

Dan kurniakanlah pada kami keturunan yang soleh dan solehah

Ya Allah Ya Tuhanku,

Jika benar cinta itu suci, ia akan datang dengan sendirinya

Tetapi jika ia pergi dan tak berkunjung lagi

Maka anggaplah cinta itu memang tidak wujud dari awal lagi

Ya Allah,

Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat

Dan peliharalah kami dari azab api neraka

Amin…amin Ya Rabbal A’lamin…

ADAM

Adam..... Maafkan aku jika coretan ini
memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah
Hawa, temanmu yang kau pinta semasa
kesunyian di syurga dahulu.

Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.
Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku
sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau
terpesong dari landasan, kerana aku buruan
syaitan.

Adam... Maha suci Allah yang mentakdirkan
kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu di
akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah
dalam urusanNya Jika bilangan kaummu
mengatasai kaumku nescaya merahlah dunia
kerana darah manusia, kacau-bilaulah suasana,
Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.

Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan
Qabil sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun
jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang
Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari
satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam... Bukan kerana ramainya isterimu yang
membimbangkan aku. Bukan kerana sedikitnya
bilanganmu yang merunsingkan aku. Tapi... aku
risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu.
Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti
tunduk ketika menjadi isterimu.

Namun... terasa berat pula untukku meyatakan isi
perkara.

Adam... Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada
ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah
menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi
amanah untuk mendidik aku, kau diberi
tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan
mengawasi aku agar sentiasa didalam redha
Tuhanku dan Tuhanmu.

Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah
terjadi pada kaumku kini, aku dan kaumku telah
ramai menderhakaimu. Ramai yang telah
menyimpang dari jalan yang ditetapkan Asalnya
Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah. Di
jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan
tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah
seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki
sampai hujung rambut.

Tapi.. realitinya kini, Hawa telah lebih dari
sepatutnya.

Adam... Mengapa kau biarkan aku begini? Aku
jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu.
Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi
sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka
menguruskan hal negara, aku ke hutan memikul
senjata. Padahal, kau duduk saja. Ada diantara
kau yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan
saja aku panjat tangga di pejabat bomba, kainku
tinggi menyingsing peha mengamankan negara.
Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?
Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?


Adam... Marahkah kau jika kukatakan andainya
Hawa terpesong, maka Adam yang patut
tanggung! Kenapa? Mengapa begitu ADAM? Ya!
Ramai orang berkata jika anak jahat emak-bapak
tak pandai didik, jika murid bodoh, guru yang tidak
pandai mengajar! Adam kau selalu berkata, Hawa
memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah
makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang
dhaif ini Adam, seharusnya kau tanya dirimu,
apakah didikanmu terhadapku sama seperti
didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-
isterinya? Adakah Adam melayani Hawa sama
seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?
Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan
contoh terhadap kaum Hawa?


Adam... Kau sebenarnya imam dan aku adalah
makmummu, aku adalah pengikut-pengikutmu
kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka
benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku. Kau
punya kelebihan akal manakala aku kelebihan
nafsu.

Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku...akalku
satu nafsuku beribu! Dari itu Adam....pimpinlah
tanganku, kerana aku sering lupa, lalai dan alpa,
sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan
kuncu-kuncunya.

Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah,
perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari
Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah ruh
jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi
mujahidah kekasih Allah.


Adam... Andainya kau masih lalai dan alpa dengan
karenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah
para sahabat, masih gentar mencegah mungkar,
maka kita tunggu dan lihatlah, dunia ini akan
hancur bila kaumku yang akan memerintah.
Malulah engkau Adam, malulah engkau pada
dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang engkau
agungkan itu...


..NiQue..

Thursday, August 23, 2007

juz came back

well, we all juz came back from k'tan a few days ago (last tues)....kitrg blk pun utk solat hajat utk adik lelaki yg nk smbg blaja medic di mesir (univ mansoura)...d pic on d left is my bro wearing red t-shirt who is going to egypt this sunday (his flight is on 26/8/07 at 12.40 am)...d rest is d pict on d night for d solat hajat night...


Friday, August 17, 2007

BaLik KeLanTan

yes..yes...yes...dh lama xblk kampung kt klate la mana lg....mula2 tu nk blk esok (sabtu; 18/8/07) - ari rabu (22/8/07) tp tiba2 lak ada exam apa2 ntah ngan SPA...ibu suh pergi...terpaksa blk awal satu ari dr yg dicadangkan....xbestnye, xle blk lame2...lau leh nk stay lame tp adik yg kedua (fareez) nk g mesir sambung blaja ijazah 26/8/07....hmmmm, nmpk gayanye sume plan kena tukar....xkan xnk antar adik sendiri lak kan....hehehe...

~Gov Exam~

well, juz now, mommy call n asked me to check spa website..oh no, another boring gov exams on 22nd august 2007 (peperiksaan khas 14 jaw)...asik exam jerr...dpt nyer x lgsg....sumtme, dunno what criteria they're looking for....intrvw, exams, but get nothing....saje nk menyusahkan org....like 1 of my frens, dh lulus exam PTD n dh g accessment...n then dpt past utk g intrvw....last2, xlulus intrvw...exam took 1 whole day n the accsmnt took anther 3 whole days...n 1 day for d intrvw, what a waste of 5 days but get nothing...sucks!!!at least people who already past for d accsmnt should already got the job n the intrvw is juz d formality to know who we are...n then if u want dat position, hv to go through all this all over again.....!!!isn't dat sucks!!!

so bored...!!!

wat a life rite now.....sooo bored...doing nothing...going no where...do d same chores every single day...oh my, i juz want something extraordinary happen in my life...somethin' that would change evrythn'....but, wat was it????i dunno....

From yesterday, we learned for today, and today we prepared for tomorrow

Because yesterday has already passed, and today surely doesn’t promise a successful day

And tomorrow will decide our future if we are prepared today!!!

Every roses has its thorn!

So remember, nobody is PERFECT…!!!