..::It's Me::..

Followers

Saturday, September 5, 2009

Telur aka Egg - PENTING!!! kene samak???




MasyaAllah....semalam masa sy dpt info pasal artikel ni di emel sy di ofis...alangkah terkejutnyer sy...tak sangka benda sebegini leh terjadi...patutla semakin banyak jenayah atau benda2 yang x elok terjadi yang dilakukan sendiri oleh umat islam...sbb ati2 kter ni dah keras, hitam sbb byk sgt makan2 benda2 yang diragui kesucian halalnyer...ish, takut betul sy skang ni makan apa2...walaupun makanan tu dimasak dirumah sekalipun, perkara2 spt ini tetap leh terjadi kerana kter terpaksa membeli bahan2 mentah ni..apa yang leh kter elakkan adalah dari membeli bahan2 ni dari kedai2 yang kter ragui kesucian halal....lagipun ini adalah untuk membantu kter untuk menaikkan peniaga2 melayu islam...wallahua'alam....

info untuk anda:


"Gambar diambil dari syarikat pengedar telur ayam, telur masin dan telur puyuh di Kg Melayu Subang.Depa ni pemborong telur dimana telur-telur tersebut dibeli dari 'farm' dan dijual semula kepada pelanggan-pelanggan 'perniagaan' iaitu restoran-restoran dan kedai-kedai runcit.

Sebab tu lah bila beli telur kita kena basuh..tapi kalau dah jadi kes macam ni kena samak jawabnya...

Dulu aku sensitif pasal kes
1. Telur tak basuh bergelumang taik ayam,ada org yg jual roti canai, or roti telur, amik dari papan terus pecahkan kat roti.Tangan dah terkena tahi ayam kering lepas tu pap..pap henyak kat roti canai yang kita nak makan..ehhh geli aku!

2. Telur dibilas-rendam pakai air satu besen sahaja...(cara salah menyucikan najis menurut feqh) Kini tambah lagi satu...

3. Telur dijilat anjing dan bergelumang
hama anjing...

Jurufoto ada menegur owner ni pasal anjing ni tak patut la melepak dengan telur-telur tu... Jawapan owner: Tarak!!! ini anjing tarak jilat itu telur, makan pun tarak... Memang la apek oi.....Masalahnya, aku nampak menatang anjing-anjing ni suka jalan hidu
sana hidu sini dan moncong hidungnya yang basah tu menyentuh setiap objek yang dihidu....memang sedap sebagai penambah perisa masakan telur.

Moral of the story
Terpulang kepada diri masing-masing, tapi sila berhati-hati dan meneliti bila nak makan kat kedai makan.Aku fed up makin hari makin banyak isu taharah
pasal kedai makan terserlah... no wonder umat Islam hari ni bukan main keras hatinya...disebabka n yang masuk ke dalam perut pun macam-macam jenis ingredient gamaknya.

Mungkin elok kita masak sendiri di rumah dengan telur-telur yang dibeli di pasaraya besar, sebab telur ni direct dari farm bukan dari pemborong.Itu pun kalau gudang depa tak guarded by canines.

AKU RASA DAH SAMPAI TAHAP SERUAN WAJIB NI, ORANG ISLAM MESTI MENGAMBIL TANGUNGJAWAB MENGELUARKAN DAN MEMPROSES MAKANAN UNTUK UMAT ISLAM, BUKAN MENGHARAPKAN ORANG LAIN PRODUCE DAN TEMPEK COP HALAL JAKIM. KITA NI SENSITIF SANGAT PASAL 'LOGO' HALAL..... KALAU YANG BUAT MAKANAN BUKAN ORANG ISLAM, APALAH HARAPANNYA.. ..

Ustaz Asraf b. Che Nor
Pemb. Hal Ehwal Islam
Ext : 2047  H/P : 012-7472707"

2 comments:

Dilla Zaidi said...

isk nique..

terkejut tgk gambar nih..

ni yg was2 ek nk mkn telur..tp kalu tak mkn telur camne lak kan..lagi nk raye ni, telur nk pakai byk..

btul tu, tak suke org yg masak pakai telur tp sebelum tu tak nk basuh dulu telurnye..eeee...

NiQue said...

tu la pasal...dh la telur tu leh kata mcm mknn yg kter mkn hari2...

ish...skang ni sume mknn was2 nk mkn...walaupun masak sendiri kat umah sbb bhn2 tu kter bli dr kedai...xtau jaminan bhan mentah tu halal...ntah la....

From yesterday, we learned for today, and today we prepared for tomorrow

Because yesterday has already passed, and today surely doesn’t promise a successful day

And tomorrow will decide our future if we are prepared today!!!

Every roses has its thorn!

So remember, nobody is PERFECT…!!!